Op 21 juni 2019 introduceerde de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) het verdrag nr. 190 betreffende geweld en intimidatie. Dit verdrag is het eerste internationale verdrag dat recht geeft op een intimidatie- en geweldloze werkomgeving voor alle werknemers. Ook België ondertekende.

België heeft het Verdrag betreffende geweld en intimidatie geratificeerd en de minister van Werk en Economie, Pierre-Yves Dermagne, diende het in op de Internationale Arbeidsconferentie in Genève op 13 juni 2023.

De Belgische Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk beantwoordt reeds aan de doelstellingen van het IAO-verdrag, maar door de ratificatie toont België dat het zich wil blijven inzetten voor de bestrijding van geweld en intimidatie op het werk. In dit kader zijn volgende recente wijzigingen in de welzijnsregelgeving het vermelden waard:

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) maakte een video om het nieuwe verdrag in de kijker te zetten. Bekijk de video op het YouTube-kanaal van de FOD Werkgelegenheid:

Over het verdrag nr. 190

De IAO benadrukt met het verdrag dat geweld en intimidatie in de wereld van werk een schendig van de mensenrechten en een bedreiging voor gelijke kansen en waardig werk kunnen vormen. Hierbij volgen ze een inclusieve, geïntegreerde en genderbewuste benadering, door te erkennen dat sommige groepen onevenredig zwaar getroffen worden door de problematiek van geweld en intimidatie op het werk.

De IAO definieert het begrip “geweld en intimidatie” als volgt:

“[…] een reeks onaanvaardbare gedragingen en praktijken, of het dreigen daarmee, ongeacht of het gaat om één of herhaaldelijke gebeurtenissen, die gericht zijn op, leiden tot of waarschijnlijk zullen leiden tot fysieke, psychologische, seksuele of economische schade.”

Het begrip omvat ook “gendergerelateerd geweld en intimidatie”, met name:

“[…] geweld tegen en intimidatie van personen op grond van hun geslacht, of waardoor personen van een bepaald geslacht onevenredig getroffen worden, met inbegrip van seksuele intimidatie.”

Met het Verdrag nr. 190 wil men alle actoren in de arbeidswereld ertoe aanzetten actie te ondernemen om geweld en intimidatie in de werksfeer te voorkomen en aan te pakken. Concreet wordt er van de lidstaten verwacht om:

  • geweld en intimidatie wettelijk te verbieden;
  • ervoor te zorgen dat er relevante beleidsmaatregelen genomen worden om geweld en intimidatie aan te pakken;
  • een alomvattende strategie te bepalen voor de uitvoering van maatregelen ter voorkoming en bestrijding van geweld en intimidatie;
  • handhavings- en controlemechanismen op te zetten of te versterken;
  • de toegang tot rechtsmiddelen en steun voor slachtoffers te waarborgen;
  • sancties vast te leggen;
  • toegankelijke instrumenten, begeleiding, onderwijs en opleiding te ontwikkelen met het oog op de bewustmaking en de naleving van de wet;
  • doeltreffende middelen voor inspectie en onderzoek in gevallen van geweld en intimidatie te waarborgen, onder meer via arbeidsinspecties of andere bevoegde instanties.

De volledige tekst van dit verdrag is beschikbaar op de website van de IAO: IAO-Verdrag betreffende geweld en intimidatie, 2019 (nr. 190).