Genomineerden en prijswinnaars Matexpo awards 2023

Matexpo, de vakbeurs voor bouwmaterieel, vierde van 6 tot en met 10 september 2023 haar 40ste editie in Kortrijk Xpo. Een belangrijk thema dit jaar was duurzaamheid. De politieke situatie en economische gevolgen daarvan hebben veel bedrijven getoond dat alternatieve brandstoffen en aandrijvingsvormen, zoals elektriciteit, waterstof, synthetische diesel enzovoort, steeds belangrijker worden. De beurs kende 35.000 m2 aan expositieruimte en ontving een kleine 40.000 bezoekers.

Op 5 september 2023 vond de officiële opening plaats met onder andere Ruth Vandeberghe, burgemeester van Kortrijk, en keynotespreker Manfred Van Vlierberghe (CEO Arcellor Mittal Belgium). Daarnaast werden de awardwinnaars van de categorieën ‘Innovation’, ‘Green’ en ‘Safety’ bekendgemaakt.

Officiële opening

De opening werd aan elkaar gepraat door Anne De Baetselier en Christophe Deborsu. Volgende sprekers deden een bijdrage:

  • De voorzitter van de raad van bestuur van Matexpo, Johan Verhelst, had het over de historiek van Matexpo, gestart in 1946 als de Harelbeekse Bouwbeurs, en verwees ook naar het boek dat naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de beurs is gemaakt. Meer informatie op de website van Matexpo:
  • Burgemeester van Kortrijk Ruth Vandeberghe.
  • Burgemeester van Harelbeke Alain Top.
  • Manfred Van Vlierberghe (CEO Arcellor Mittal Belgium), die zijn uiteenzetting startte met een beeld van klimaatstreepjes (meer informatie op de website van het Koninklijk Metereologisch Instituut: Klimaatstreepjes voor Ukkel). Deze streepjes visualiseren op een eenvoudige én doeltreffende manier veranderingen zoals de opwarming van de aarde tijdens de voorbije eeuw. Hij vervolgde zijn duurzaamheidsverhaal met het belang van de staalproductie (totaal 1.9 miljard ton wereldwijd), de impact van de vijf basismaterialen (staal, cement, plastics, aluminium, glas – geïnspireerd op zijn eigen artikel in 2021 in Knack: 'Wie echt bezorgd is voor het klimaat moet hier komen werken'), low carbon steel en enkele projecten op de site van Arcellor Mittal Gent, zoals Steelanol.

 de klimaatstreepjes aan de rechterzijde tonen veel meer rode en warme jaren."

Na de bijdrages van de sprekers werden de Awards uitgereikt. De traditie van het doorknippen van betonijzer door de voorzitter en de twee burgemeesters werd opnieuw in ere gehouden.

Innovation, Green en Safety Award: de genomineerden

Begin juli 2023 werden de drie genomineerden in de drie prijscategorieën bekend gemaakt.

Innovation Award

Positiesturing voor kraanhaak aan torenkraan (Verhelst Machines – Wolffkran HiSPS)

Deze sturing voor torenkranen verhindert dat een last aan de haak begint te slingeren met gevaar voor mensen en obstakels op de werf. De haak kan zowel manueel als automatisch naar de last gebracht worden en bij het hijsen van de last zal de haak zich positioneren boven de last om zijdelingse bewegingen te voorkomen.

Mobiele overslagmachine voor los gestorte bulkgoederen tot kleverige aarde (Deprez Construct – Solomon)

Bij de machine Solomon wordt via een ruime invultrechter en een niet-klevende conische trechter de losse goederenstroom centraal gestort op een roterende telescopische opvoerband. De rupsmobiele Solomon is met zijn hybride aandrijving ook op onverharde werven inzetbaar.

Accu-aangedreven hoogtewerker op rupsen met zelfnivellering tot 15° en transporteerbaar op een aanhanger < 3,5 ton (Tuboma – Hyrax)

Deze machine is transporteerbeer op een passende aanhangwagen tot 3,5 ton en kan met een BE-rijbewijs vervoerd worden. De machine werd ontwikkeld om te werken op oneffen en hellend terrein door gebruik te maken van een verstelbaar rupsonderstel.

Green Award

45 kVA Powerbank (United Rentals Belgium – Blue Diamond)

Dit is een energie-opslagsysteem tot 45 kVA dat kan worden gekoppeld aan een stroomgenerator om deze optimaal te laten draaien. Het resultaat is dat het verbruik, geluid en slijtage van de generator hierdoor sterk gereduceerd worden.

Steenzaagmachine op accu (Abrasives – Norton Clipper CM350B)

Dit is de eerste steenzaagmachine op de markt die wordt aangedreven door een Lithium-Ionaccu.

Vliegwiel P200 (Locquet Motors – Punch Flybrid)

Het P200-vliegwiel is een mobiel vliegwiel dat is ontwikkeld om stroompieken op te vangen bij het hijsen van torenkranen, starten van pompen of andere elektromotoren. De technologie is afkomstig uit de Formule 1.

Safety Award by Embuild

Actief veiligheidssysteem met AI voor voertuigen om voetgangers en fietsers te detecteren (Brigade Electronics – Brigade Intelligent Detection)

‘Brigade Intelligent Detection’ is een nieuwe generatie van een actief dodehoekcamerasysteem dat mensen herkent en botsingen voorkomt door gebruik te maken van artificiële intelligentie. Het zelflerend systeem gebruikt twee camera’s. De minicomputer zit in de camera verwerkt waardoor er geen andere hardware nodig is.

Stenentrailer met ladingszekerheid met keuringscertificaat tot 32 ton en verrijdbare kraan (D-Tec Trailers – Vogelsang)

Bij de stenentrailer hoeft de lading niet meer met spanbanden te worden vastgezet. Het resultaat van de TUV-keuring is dat de combinatie goedgekeurd is als ladingszekerheid van 32 ton laadvermogen.

St’Air toegangstoren voor stelling (Wolftech – Hünnebeck)

De St’Air is een toegangstoren met trappen in spiraalvorm in de binnenkant van de toren om op die manier een veiligere toegang tot de aangrenzende stellingen te hebben. De toren kan als bouwpakket (geen onderdeel weegt meer dan 15 kg) ter plaatse gemonteerd en in z’n geheel verplaatst worden.

(Bron: Matexpo – Genomineerden Matexpo Awards 2023)

Innovation, Green en Safety Award: de winnaars

Op 5 september 2023 werden de winnaars bekend gemaakt:

  • Innovation award: Positiesturing voor kraanhaak aan torenkraan (Verhelst Machines – Wolffkran HiSPS)
  • Green award: Vliegwiel P200 (Locquet Motors – Punch Flybrid)
  • Safety award: Stenentrailer met ladingszekerheid met keuringscertificaat tot 32 ton en verrijdbare kraan (D-Tec Trailers – Vogelsang)

Er werd ook een nieuwe award gelanceerd: ‘Made in Belgium’. Deze prijs ging naar de hierboven vermelde overslagmachine van Deprez Construct.

Meer informatie over de prijswinnaars is beschikbaar op de website van Matexpo: Winnaars MATEXPO awards.

Meer info

Meer informatie over de genomineerden is beschikbaar op de website van Matexpo:

In 2015 verscheen volgend (recent geactualiseerd) bericht over de Matexpobeurs en zijn Awards op deze BeSWIC: Matexpo Green en Innovation Award.

Bij de opening in 2015 werd tevens de campagne “Veilig werken op hoogte” van Constructiv gelanceerd. Meer informatie hierover op de blog van BeSWIC: Preventiecampagne ‘Veilig werken op hoogte’.

Bij de uitreiking van de Safety Award door de voorzitter van Embuild Niko Demeester werd onder andere verwezen naar de campagne ‘Safety My Priority’ en de opleidingen basisveiligheid. Meer informatie hierover in volgende BeSWIC-berichten:

Motoren en andere technische informatie in relatie tot de genomineerden

Sinds 21 februari 2023 is er voor de eerste keer een grenswaarde van 0,05 mg/m3 (gemeten als elementaire koolstof) voor uitlaatgassen van dieselmotoren. Dieselmotoren komen nog veelvuldig voor als verbrandingsmotoren op werfmachines. Gevaren en risico’s van werfmachines met verbrandingsmotor (diesel of benzine) kwamen aan bod in volgende artikelen op deze BeSWIC:

Ook over steigers en andere middelen vindt men verschillende artikels op deze BeSWIC-website:

Bekijk ook volgend BeSWIC-artikel over dodehoekrisico’s: De dodehoekrisico’s: diverse organisaties sensibiliseren.