Tot 30 juni 2024 neemt België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich. In het kader van dit voorzitterschap organiseert de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) een aantal conferenties, onder andere rond welzijn op het werk.

Meer informatie over het Belgisch voorzitterschap is beschikbaar:

Een overzicht van alle activiteiten van de FOD Werkgelegenheid in het kader van het voorzitterschap kan men terugvinden op de website van de FOD Werkgelegenheid: Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Lees op de website van de Nationale Arbeidsraad (NAR) ook het Advies met betrekking tot het prospectieve luik van het Belgisch voorzitterschap van de Europese unie (EU-agenda 2024-2029) (PDF, 861 KB) en het bijhorende perscommuniqué (PDF, 150 KB).

Conferentie over Mentale Gezondheid en Werk (30 tot 31 januari 2024)

Dit tweedaagse evenement brengt experts en beleidsmakers samen om alle uitdagingen aan te pakken die verband houden met de achteruitgang van de mentale gezondheid op Europese werkplekken. Hiervoor zal de conferentie het continuüm van preventie volgen en achtereenvolgens de drie soorten preventie (primair, secundair en tertiair) behandelen.

De bedoeling is om innovatieve oplossingen of goede praktijken uit te wisselen. Er zal aandacht zijn voor de behoefte aan een geïntegreerde aanpak, een sterk wetgevend kader op Europees niveau, een betere anticipatie op toekomstige crisissen en het belang van de sociale dialoog.

Meer informatie is beschikbaar op de website van het Belgisch voorzitterschap: Conference on mental health and work.

Seveso Expertengroep (SEG) (10 tot 12 april 2024)

Zware industriële ongevallen met gevaarlijke chemische stoffen kunnen grote gevolgen hebben voor zowel de werknemers op het bedrijf, de omwonenden als het leefmilieu.

De Seveso-III-richtlijn (Richtlijn 2012/18/EU) over de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken, biedt een kader voor risicobeheersmaatregelen om zware ongevallen te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken. De richtlijn is van toepassing op meer dan 12 000 industriële installaties in de EU en bijna 400 bedrijven in België. Sectoren zoals de chemische en petrochemische industrie en brandstoffen, alsook de groothandel en opslag ervan vallen onder het toepassingsgebied. 

Tijdens het driedaagse evenement zal de Seveso-expertengroep implementatiekwesties van de richtlijn bespreken. Het programma ziet er als volgt uit:  

  • woensdag 10 april: Seminarie over externe noodplanning voor Seveso-inrichtingen, georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum;
  • donderdag 11 april: Vergadering van de Seveso-expertengroep, voorgezeten door DG Milieu;
  • vrijdag 12 april: Seveso-bedrijfsbezoeken.

Meer informatie is beschikbaar op de website van het Belgisch voorzitterschap: Bijeenkomst van Seveso-expertengroep.

Comité van Hoge Functionarissen van de Arbeidsinspectie (SLIC) (7 tot 8 mei 2024)

Het Comité van hoge functionarissen van de arbeidsinspectie (SLIC) brengt advies uit over alle zaken die betrekking hebben op de handhaving van de EU-wetgeving over gezondheid en veiligheid op het werk door de lidstaten. SLIC bestaat uit vertegenwoordigers van de arbeidsinspectiediensten uit alle lidstaten.

De 85ste vergadering zal zich richten op de ontwikkeling van een efficiënte en doeltreffende strategie van de nationale arbeidsinspecties (NLI) voor de handhaving van de veiligheid en gezondheid op het werk (OSH) van werknemers die zijn blootgesteld aan gevaarlijke chemische agentia, met name kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische chemische stoffen (CMR).

Kanker is de belangrijkste oorzaak van werkgerelateerde sterfgevallen in de EU, met naar schatting 100 000 sterfgevallen door beroepskanker per jaar. Daarom zijn acties ter bestrijding van kanker op de werkplek belangrijke onderdelen van het EU-plan "Kanker bestrijden" en in overeenstemming met de Roadmap on Carcinogens.

Binnen het strategisch kader voor veiligheid en gezondheid op het werk 2021-2027 zal de methodologie voor het aanpakken van gevaarlijke stoffen verder worden bijgewerkt om verdere efficiëntie te identificeren bij het vaststellen van grenswaarden in het besluitvormingsproces. Bovendien zal SLIC doorgaan met het stroomlijnen van de interface tussen de regelgeving inzake veiligheid en gezondheid op het werk en die inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH), in overeenstemming met de benaderingen “One Substance, One Assessment en Better Regulation”. De uitwisseling van beste praktijken en handhavingsbenaderingen is een prioriteit van het SLIC-werkplan 2021-2024.

Meer informatie is beschikbaar op de website van het Belgisch voorzitterschap: Comité van hoge functionarissen van de arbeidsinspectie.

Slotevenement “Roadmap on Carcinogens” (12 tot 13 juni 2024)

De ‘Roadmap on Carcinogens’ is een Europese bewustmakingscampagne waarbij goede praktijken op de werkvloer worden gepromoot ter preventie van risico’s van kankerverwekkende stoffen op het werk.

Tijdens het slotevenement van de Roadmap zal de huidige stand van zaken op het gebied van kankerverwekkende stoffen worden gepresenteerd, evenals de resultaten van de Roadmap volgens zijn verschillende pijlers en uitdagingen. De partners van de Roadmap zullen terugblikken op hoe hun reis is begonnen, wat er in de tussentijd gebeurde en wat er werd gerealiseerd. Verder zullen ze ook stilstaan wat er nog moet gebeuren, vooral met betrekking tot de manier waarop de resultaten van de Roadmap verder kunnen worden geconsolideerd en geïmplementeerd. Daarnaast worden ook de prioriteiten van het Belgische voorzitterschap over de preventie van kankerverwekkende stoffen op het werk aangehaald. 

Meer informatie is beschikbaar op de website van het Belgisch voorzitterschap: Slotevenement "Roadmap on Carcinogens”.