Het Franse ‘Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail’ (ANSES) publiceerde in 2021 een studie rond de gezondheidsrisico’s van ‘virtual reality’ (VR) en ‘augmented reality’ (AR), die een aantal aanbevelingen doet.

Dit artikel geeft meer informatie over deze studie en andere BeSWIC-artikels over technologie. Het gebruik van VR en AR in het kader van opleidingen komt niet aan bod.

Over de studie

VR en AR worden steeds vaker gebruikt in uiteenlopende domeinen zoals gezondheidszorg, opleiding, vastgoed, veiligheid en vrije tijd. Parallel met deze ontwikkeling heeft ANSES besloten om de impact van de blootstelling van de bevolking aan deze opkomende technologieën en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van dichterbij te bekijken.

Er kunnen verschillende toepassingen worden gebruikt, zoals headsets, brillen en smartphones, die zijn geïntegreerd in apparaten die voor de ogen worden geplaatst.

Op basis van een literatuurstudie en inzichten van experten zijn er volgende aanbevelingen om professionele gebruikers te informeren over de bewezen gezondheidseffecten. VR en AR kunnen namelijk:

  • leiden tot het optreden van ‘cybersickness’ en gerelateerde symptomen, waarvan sommige kunnen aanhouden na blootstelling;
  • sensorimotorische gevolgen hebben (bijvoorbeeld verminderde handvaardigheid of vermogen om het lichaam te oriënteren) na blootstelling;
  • leiden tot verstoring van het circadiaan ritme (moeite met inslapen, slaaptijd, enz.) wanneer gebruikers worden blootgesteld aan het licht van apparaten;
  • epileptische aanvallen veroorzaken bij gevoelige personen.

Daarnaast zijn er nog andere aanbevelingen (onder andere verder onderzoek) en zijn er ook aanbevelingen waarover geen conclusies getrokken worden.

Lees het bericht hierover op de website van ANSES:

Het aspect ‘cybersickness’ wordt ook vermeld in volgende publicaties: 

Andere gezondheidsaspecten komen aan bod in volgende artikels:

Relevante BeSWIC-berichten

In het verleden verschenen verschillende BeSWIC-berichten over nieuwe technologische ontwikkelingen:

Het gebruik van koptelefoons komt ook aan bod in volgend BeSWIC-artikel: Arbeidsomstandigheden in callcenters onderzocht.

De Europese campagne 2023-2025 van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) staat bovendien in het teken van het digitale tijdperk. Lees hierover volgend bericht: Campagne “Veilig en gezond werk in het digitale tijdperk” 2023-2025.